Obul.net ile gündeme dair son haber ve blogları bir arada bulabileceğiniz bir yer Siteyi ingilizce içerikler ile kullanabilirsiniz bunun için Buraya tıklayn ve başlayın !

Didim Nerede : Nereye Bağlı : Nasıl Gidilir?

1 yıl önce 387

Önemli antik kentlerin birçoğunun Didim etrafında olması, Didim nerede sorusunu merak edilir kılıyor. Çünkü geçmişten beri bu bölge, konumu itibariyle büyük avantajlar sağlamış. Mesela Milet Antik Kenti ilk kurulduğu zamanlar deniz kıyısında yer alıyormuş. Aynı şekilde Bafa Gölü ve çevresi de Herakleia Antik Kenti’nin kurulduğu zamanlarda Ege’nin koyu ve önemli bir liman şehriymiş. Sonra Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar denizi kapatınca bu antik kentlerdeki yerleşimler terk edilmeye başlanmış. Tabii antik dünyadan geriye kalanlar hala Didim bölgesinde gün yüzüne çıkartılmaya devam ediyor. Birçok medeniyete kucak açmış Didim nereye bağlı ve Didim’e nasıl gidilir sorularını aşağıda uzun uzun anlatayım diyorum. Ve evet: Didim, Aydın ilimizin bir ilçesi.

1. Didim Nerede : Nereye Bağlı & Didim Haritası

Eskiden Yenihisar ismiyle anılan Didim, başta söylediğim gibi antik Dünya’nın izleriyle dolup taşıyor. Peki Didim nerenin ilçesi derseniz :

Didim, Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın’ın 17 ilçesinden biri. Doğuda Muğla, batı ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde ise Bafa Gölü ile sınırlanmış bir yarımada özelliğine sahip.

Bu yarımadanın içerisinde, Ege’nin meşhur koyları arasında yer alan yumuşak kumlara sahip Altınkum, Didim’in en önemli turizm bölgelerinden…

Didim nerede haritası

Didim nerede hangi bölgede : Haritada gördüğünüz gibi Ege Bölgesi’nde Aydın’a bağlı bir tatil ilçesi

Altınkum dışında, çevredeki antik kent bolluğu da özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken diğer güzel nedenlerden… Didim gezilecek yerler yazımda anlattığım tüm detaylara göz atabilirsiniz.

Didim nerede, nereye bağlı sorularını cevapladıktan sonra, hemen aşağıda bölgeye yakın olan yerleri anlatıp Didim’e nasıl gidilir sorusunu cevaplayalım :

2. Didim Nasıl Gidilir (Didim Nerede)

Didim’e karadan ve havadan ulaşım sağlanabiliyor. Önceden feribot ulaşımı da varmış ama kaldırılmış.

Bana soracak olursanız, Didim’e en güzel ulaşım şeklinin araç ile geze geze gitmek olduğunu söyleyebilirim. Çünkü havalimanında indiğinizde Didim’e doğrudan giden bir araç bulunmuyor.

Ben en son temmuz 2019’da araç kiralayıp böyle bir gezi gerçekleştirdim. Aşağıda “araç ile ulaşım” başlığında bu konuya uzunca değinip tüm detayları anlattım.

Didim nasıl gidilir

Datça nerede – Datça nasıl gidilir – Saplı Ada Akbük

Bu arada uçak ulaşımını anlatmadan önce Didim’e yakın olan bölgelerin ve büyük şehirlerin uzaklıklarını da yazayım diyorum :

  • İstanbul’dan : Yaklaşık 10 saat (ücretli geçişleri olan yollardan gitmek, yolu 7 saate kadar düşürüyor)
  • Ankara’dan : Yaklaşık 9,5 saat (944 km)
  • İzmir’den : Yaklaşık 2 saat (160 km)
  • Marmaris’ten : Yaklaşık 2,5 saat (186 km)
  • Bodrum’dan : Yaklaşık 1,5 saat (115 km)
  • Muğla’dan : Yaklaşık 1 saat 45 dakika (132 km)
  • Aydın’dan : Yaklaşık 1 saat 15 dakika (ücretli geçiş yolundan – 98 km)
  • Kuşadası’ndan : Yaklaşık 1 saat (73 km)

2.1 Uçak ile Ulaşım

Didim’de havaalanı yok ama en yakın Milas Bodrum Havalimanı’na gelerek merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz. Ama biraz indi-bindi yapmanız gerekiyor.

Çünkü Bodrum Havalimanı’ndan Didim’e giden servis imkanı yok. Bu yüzden Milas Bodrum Havalimanı’nda indiğinizde Didim’e şu şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz :

Havalimanından Didim merkeze ulaşım

  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Bodrum’a yaklaşık 1 saat 20 dakikada ulaşım sağlanıyor.
  • Bodrum Havalimanı’nda inince Didim’e gitmek için 2 seçenek var.
  • Biri havalimanından araç kiralamak (şu linkten fiyatlara göz atıp rezervasyon yapabilirsiniz).
  • Diğeri de muttaş servisleriyle Milas otogarına geçip oradan Didim’e giden araçlarla merkeze gitmek
  • Milas otogarına giden servisler çok sık kalkmadığı için biraz beklemeniz gerekebilir.

Bu arada Didim tatiline çıkmadan önce uyguna uçak bileti almak için En iyi uçak bileti arama motorları yazıma mutlaka göz atın.

2.2 Araç ile Ulaşım

Didim’e ulaşım sağlamanın en güzel ve en keyifli alternatifi kesinlikle özel araç ile gitmek. Ben de araç kiralayarak 20 günlük güzel bir rota oluşturdum kendime.

Birbirine yakın olan tatil destinasyonlarını, içerisine Didim’i de dahil ederek tek tek gezdim. Hem zamanımı iyi değerlendirmiş oldum hem de birçok yeri deneyimledim.

Hatta hemen aşağıda bu keyifli rota duraklarımdan bahsedeyim :

Didim araç ile ulaşım

Didim’de gezmenin en güzel yolu, araç kiralamak

  • Fethiye‘den araç kiralayarak öncelikle sıcak havalarda mükemmel bir serinlik katan Yuvarlakçay‘ı,
  • Yuvarlakçay’dan Marmaris merkez ve sakinliğiyle güzelce dinlenmemi sağlayan Marmaris Söğüt Köyü’nü,
  • Ardından gün batımına ve güzel doğasına hayran olduğum Datça‘yı,
  • Oradan, her bölgesinde farklı bir Dünya’yı barındıran Bodrum‘u,
  • Zengin tarihini ve müthiş biyoçeşitliliğini çok sevdiğim Bafa Gölü’nü, ardından Didim’i,
  • Müthiş koylarıyla Dilek Yarımadası’nı,
  • Son olarak da Kuşadası‘nı dolaşarak gezimi sonlandırdım.

Bu gezimi, Akdeniz sahil şeridinden başlayıp Ege sahilindeki noktalara uğrayarak devam ettirdim.

Didim ise bu rotamın en zengin tarihine sahip yerlerinden oldu. Özellikle çevresindeki Bafa Gölü ve Milet Antik Kenti gibi noktaların tarihsel geçmişine tanık olmak harikaydı.

Size de imkanınız olursa böyle bir rota yapmanızı öneririm. Eğer özel aracınız yoksa bulunduğunuz şehirden araç kiralayarak yola çıkabilirsiniz.

Hatta hemen 900 şirket arasından size güzel fırsatlar sunan bir yer önereyim :

  • Bodrum – Milas Havalimanı’ndan araç kiralamak için : Tıklayınız
  • Bulunduğunuz şehirden araç kiralamak için : Tıklayınız

2.3 Otobüs Ulaşımı & Şehir İçi Ulaşım

Didim tatil destinasyonu olduğu için; İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerden Didim otogara direk gelen şehirler arası otobüsler bulunuyor.

Ayrıca otogar, Didim merkezde (Altınkum) yer aldığından, buradan otelinize taksi ya da toplu taşıma araçlarıyla geçebiliyorsunuz.

Bu yüzden Altınkum taraflarında konaklama imkanı bulmanız, ulaşımınızı çok daha kolaylaştırır. (Altınkum tarafındaki otelleri inceleyip rezervasyon yaptırmak isterseniz : Tıklayın)

Didim nereye bagli

Didim Aydın’a bağlı ama Didim’de de şehirlerarası karşılıklı hizmet veren otobüs otogarı bulunuyor (Fotoğraf : didim.bel.tr)

Yine Didim içerisinde birçok yere toplu taşıma ile gidebilirsiniz. Sadece uzak noktadaki koylara ya da antik kentlere gitmek için özel araç avantajlı olabilir.

Bu arada Didim’e yaz günlerinin en sıcak havasında da gitseniz, nem oranı çok az olur, rahatsız etmez. Sadece sezondaki aşırı kalabalık biraz yorabilir.

Bunun dışında Didim, rahat gezilebilecek bir destinasyon. Özellikle tarihe ilginiz varsa, mutlaka listenize buraları dahil edin derim.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar :

Bu yazımda; Didim nerede, Didim nasıl gidilir sorularını uzun uzun cevaplamaya çalıştım ve deneyimlediğim yol rotamı sizinle paylaştım. Dediğim gibi araç kiralayıp Didim ve çevresini gezmek çok keyifli oluyor. Size kısa zamanda birçok noktayı keşfedebilme şansı veriyor. Eğer “Ben sadece Didim’de kalacağım” derseniz, en yakın Milas Bodrum Havalimanı’na gelerek 2 vesait ile Didim’e ulaşabilirsiniz. Şehir içinde otobüs ve dolmuş imkanı bulunuyor. Bu yüzden aracınız olmasa da dolmuşlarla birçok yere gidebiliyorsunuz. Önümüzdeki yaz Didim planı olanlar için umarım faydalı bir yazı olmuştur. Hayat kısa, keşfedin. Ve hayal edin, düşün peşine…

The post Didim Nerede : Nereye Bağlı : Nasıl Gidilir? appeared first on Bir Hayalin Peşinde.

Kaynak Bağlantı