Obul.net ile gündeme dair son haber ve blogları bir arada bulabileceğiniz bir yer Siteyi ingilizce içerikler ile kullanabilirsiniz bunun için Buraya tıklayn ve başlayın !

İngiltere’de Yeni Bir Hükümdar Tahta Çıktığında Tamamen Değişmesi Gereken 10 Şey

1 yıl önce 141

Dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarlarından birisi olan Kraliçe II. Elizabeth, İngiltere’de ve İngiliz Milletler Cemiyeti üyesi ülkelerde oldukça büyük bir anlam ifade ediyordu. Kraliçe, 70 yıllık saltanatı boyunca farklı alanlarda önemli bir rol oynadı. Milli marştan posta pullarına, bayraklardan banknotlara kadar sosyal ve siyasi alana ait pek çok şey kraliçenin sembolleri veya bizzat resimleri ile bezeliydi. Ancak kraliçenin ölümü ve tahtın yeni sahibini bulmasıyla başta İngiltere olmak üzere pek çok ülkede bu alanlarda önemli değişiklikler meydana gelecek! İşte İngiltere’de yeni bir hükümdarın tahta çıkmasıyla birlikte değişen 10 şey…

1. Askerler ve polisler tarafından kullanılan üniformalar

İngiltere’deki asker ve polis kıyafetlerinde tahttaki hükümdarın arması yer alıyor. Ancak yeni bir hükümdar başa geldiğinde, kıyafetlerin üzerindeki bu arma değiştiriliyor. Ardından yeni hükümdarın arması asker ve polis kıyafetlerinin üzerine işleniyor…

2. Bayraklar

ingiltere

Başta İngiltere olmak üzere Birleşik Krallık’taki çok sayıda hükümet ve kamu binalarında hükümdarın sembolünü taşıyan bayraklar dalgalanır. Ancak yeni bir hükümdar yönetime geldiğinde, eski hükümdarın sembollerini taşıyan bayraklar gönderden indirilir. Yerine tahtın yeni sahibine ait sembollerin işlendiği bayraklar asılır.

3. Posta kutuları

İngiltere’de kullanılan ikonik posta kutularına kral veya kraliçeye ait sembollerin işlenmesi oldukça eski bir gelenek. Öyle ki bugün İngiltere’de Kraliçe Victoria’nın sembolleriyle süslenmiş posta kutuları bile hâlâ kullanılıyor. Çünkü İngiltere hükümdarı değiştiği zaman posta kutularındaki semboller değiştirilmiyor. Ancak yeni yapılan posta kutularına, yeni hükümdarın sembolleri işleniyor. Yani Kraliçe II. Elizabeth’in sembollerini taşıyan posta kutuları kullanılmaya devam edecek. Ancak bundan sonra imal edilecek kutularda Kral III. Charles’ın sembolü yer alacak.

4. Banknotlar ve madeni paralar

Para, tarih boyunca hemen her hükümdar için önemli egemenlik sembollerinden birisi olarak kullanıldı. Bu durum İngiltere’de de değişmedi. İngiltere vatandaşları, 70 yıldır Kraliçe II. Elizabeth’in fotoğraflarının basılı olduğu paralarla alışveriş yapıyor. Ancak bu durum da kısa süre sonra değişecek! Kraliçenin fotoğrafı olan paralar tedavülden kalkmayacak. Fakat bundan sonra basılacak paraların üzerinde III. Charles’ın fotoğrafı yer alacak. III. Charles’ın fotoğraflarıyla basılan paraların önümüzdeki iki yıl boyunca tedavüldeki paraların tamamına yakınını oluşturacağı tahmin ediliyor. Öte yandan İngiltere’deki bir başka geleneğe göre, paraların üzerindeki hükümdar, kendinden önceki hükümdarın aksi yönüne doğru bakıyor. Buna göre III. Charles annesinin aksine, sol tarafa bakacak!

5. Pasaportlar

ingiltere

Eskiden İngiltere vatandaşları “majesteleri adına” çıkarılan pasaportları kullanırlardı! Fakat kraliçenin ölümünden sonra bu durum da değişecek. Artık İngiltere’deki yeni pasaportlar, kral adına çıkarılacak. Fakat II. Elizabeth döneminden kalma pasaportlar da halen geçerli.

6. Milli marş

İngiltere Milli Marşı, mevcut hükümdarın cinsiyetine göre değişen sözlere sahip! Milli marşta geçen “Tanrı kraliçeyi korusun” ifadesi bundan böyle “Tanrı kralı korusun” şeklinde okunacak.

7. Posta pulları

ingiltere

İngiltere’de banknotların ve madeni paraların yanı sıra, posta pullarının üzerinde de Kraliçe II. Elizabeth’in fotoğrafları basılıydı. Ancak kraliçenin fotoğrafını taşıyan posta pulları artık üretilmeyecek ve var olan pullar da zamanla tedavülden kalkacak. Bunların yerini ise üzerinde III. Charles’ın fotoğraflarının yer aldığı posta pulları dolduracak.

8. Bağlılık yeminleri

ingiltere

İngiltere’de parlamentodan izcilik kulüplerine kadar çok farklı yerlerde hükümdara bağlılık yemini etmek yaygın ve köklü bir gelenek. Tahmin edeceğiniz gibi bu yeminler kısa bir süre öncesine kadar, kraliçeye ediliyordu. Fakat bundan böyle her nerede olursa olsun, bağlılık yeminleri kraliçe adına değil, kral için edilecek.

9. Unvanlar

ingiltere

İngiltere hükümdarı öldüğünde veya tahttan çekildiğinde, kraliyet ailesindeki unvanlar da yeniden dağıtılır! Örneğin daha önce Galler Prensi ve Cornwall Dükü unvanlarına sahip III. Charles, kraliçenin ölümüyle kral unvanı sahip oldu. Cornwall Dükü unvanı ise kralın oğlu ve varisi William’a devredildi. Böylece William’ın eşi Katherine Cornwall Düşesi haline geldi… Kısacası İngiltere tahtı yeni bir hükümdara kavuştuğunda kraliyet içerisindeki unvanlar da büyük bir hızla değişiyor…

10. Kraliyet ruhsatları

ingiltere

Kraliçe II. Elizabeth yaşamını kaybetmeden önce 600’den fazla işletmeye kraliyet ruhsatıyla ticari faaliyet yürütme hakkı tanımıştı. Bu işletmeler, ürünlerinde ve pazarlama faaliyetlerinde kraliçenin aramalarını kullanabilme hakkına sahipti. Eğer III. Charles bu imtiyazı sürdürmelerine izin verirse, şirketlerin ürünlerinde yer alan eski armaları değiştirmeleri gerekecek. Fakat kral, kraliçenin belirli şirketlere bahşettiği imtiyazı kaldırma yetkisine de sahip…

Kaynak: 1

Kaynak Bağlantı