Obul.net ile gündeme dair son haber ve blogları bir arada bulabileceğiniz bir yer Siteyi ingilizce içerikler ile kullanabilirsiniz bunun için Buraya tıklayn ve başlayın !

Karnıyarık Tarifi

1 yıl önce 230

Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan karnıyarık tarifi ile bu lezzetli yemeği pişirmek sanıldığı kadar zor değildir. Patlıcan kullanılarak yapılan en lezzetli ve güzel yemeklerin başında karnıyarık gelir. Sahip olduğu ünü ile sadece Türk mutfağında değil dünya mutfağında da benzerlerine rastlamak mümkündür. Patlıcanları alacalı bir şekilde soyup hazırlayabileceğiniz karnıyarık için birbirinden farklı yemek tarifleri vardır. Özellikle karnıyarık tarifi fırında arayanlar için farklı, tencerede yapmak isteyenler için farklı yollar izlenmelidir.

Tencerede Karnıyarık Tarifi

Tencerede karnıyarık yapmak için ilk olarak patlıcanların soyulup çatal yardımıyla ufak ufak delinmesi gerekir. En lezzetli Türk yemeklerinden karnıyarık tarifi tencerede yapılırken yemeklik soğan ve biber doğrayıp sarımsak rendeleyin. Sıvı yağı kızartıp patlıcanların er bir yanını kızartın. Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar kavurun. Salça, toz biber, karabiber tuz ve kimyonu ekleyip karıştırınca ağızına layık karnıyarık yemeği hazırlanmış olur. Kıymalı harcı karnıyarık üzerine yerleştirip fırın tepsisine dizdikten sonra karnıyarık yemeğiniz tamamlanmış olur. Tepsiyi 190 derecede önceden ısıtılmış fırına verip üzerindeki malzemeler kızarana kadar pişirmeniz yeterli olacaktır.

Karnıyarık Tarifi İçin Malzemeler

6 adet küçük boy patlıcan (büyük ise ikiye bölebilirsiniz)
3 adet sivri biber
Kıymalı Harç İçin;

2 adet orta boy soğan
2 adet domates
2 adet sivri biber
2 diş sarımsak
Sıvı yağ, tuz, karabiber, kırmızıbiber
200 gr kıyma
1 çay bardağı sıcak su
Sosu İçin;

1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su

Karnıyarık Tarifi Nasıl Yapılır?

Patlıcanları çizgili soyup, yarım saat yağ çekmemesi için tuzlu suda bekletin.
İyice yıkadıktan sonra suyunu havlu ile çektirin ve az yağda kızartın. 3 adet biberi de yağda kızartın.
Daha sonra aynı tavada doğranmış soğanları kavurun, kıymayı ekleyerek bir müddet daha kavurun ve biberleri, sarımsağı ekleyerek 2 dakika daha kavurun.
Küp küp doğramış olduğunuz 2 adet domatesi, tuzu, baharatları ekleyerek karıştırın.
Üzerine bir çay bardağı su ekleyerek 5 dk kaynatın.
Tepsiye patlıcanların ortalarını keserek yerleştirin ve bu kesiklerden patlıcanın içine bastırarak iç malzemesine yer açın ve malzeme ile patlıcanları doldurun.
Doldurduğunuz patlıcanların üzerine ortadan ikiye kestiğiniz çeri domatesi ya da 1 adet domatesi eşit büyüklükte olacak şekilde paylaştırın ve kızarttığımız biberlerden birer tane koyun.
Ayrı bir yerde 1 kaşık salçayı, 1 su bardağı sıcak suda ezerek patlıcanların aralarına dökün. Kıymalar çıkmasın diye üzerine dökmeyin.
Daha sonra 170 derece de ısıttığınız fırına sürerek 20-25 dk pişirin. Dilerseniz bu işlemi pilav tenceresi gibi bir tencerede ocakta yapabilirsiniz. Aynı sürede tencerede de pişecektir.

Kızartmadan Karnıyarık Tarifi

Kızartma yapmadan karnıyarık pişirmek isteyenler için farklı yöntemler söz konusudur. Özellikle kızartmadan karnıyarık tarifi arayanlar fırında pişirmeyi tercih edebilir. Fırında karnıyarık pişirebilmek için lezzetini kaybetmemesi amacıyla 180 derecede yaklaşık 40 dakika tutulması yeterlidir. Kızartmadan karnıyarık tarifi için fırınlanan patlıcanların ortasından boyuna doğru açıp iç harcı yerleştirin. İç harcında kullanacağınız malzemelerin taze ve tüketilebilir olduğundan emin olun. İç harcının üzerine doğradığınız biber ve domatesleri dizerek karnıyarık yemeğine güzel bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Kıymalı Karnıyarık Tarifi

Kıymalı karnıyarık tarifi için kullanılacak malzemeler önemlidir. Genellikle fırında pişirilen karnıyarık yemeğinde patlıcan, orta yağlı kıyma, rendelenmiş domates, ezilmiş sarımsak ve ince doğranmış soğan kullanılır. Zeytinyağı olmadan karnıyarık yapmak lezzetli olmayacağı için malzemeleri unutmadan dizmek gerekir. Doğranmış sivri biber ve domates ise karnıyarık iç harcını oluşturan temel malzemelerdir. Ağız tadına uygun karnıyarık tarifi ile bu lezzetli yemeği kolayca yaparak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Kaynak Bağlantı